Andrea Kim – Igennem fantasien og kunsten

forside-igennem-fantasien-og-kunsten

Forfatter: Andrea Kim

Udgivet: 2016

Forlag: BoD

Antal sider: 22

ISBN: 9788771886498

Bagsideteksten:

En tankevækkende, skøn og sælsom novelle – en pirrende blanding af erotik, kærlighed og kunst. Læseren er med igennem fantasien og kunsten.

En tidsportal gør det muligt for jeg-fortællleren at springe ind og ud af malerkunstens verden – den erotiske malerkunst. Perspektivet er altid malerens, men sansningen og følelserne er jeg-fortællerens. Det giver anledning til pirrende øjeblikke. Langsomt bundfælder en anden og mere vidtrækkende tanke sig i fortælleren – hvad hvis man i virkeligheden ønsker sig mere end blot et øjeblik i kunsten – hvis man ønsker sig mere end blot erotikken?

Fortælleren begynder, i denne erotiske novelle, at forstå malerkunstens hemmelighed. Idyllen har en pris. Ethvert kunstnerisk øjeblik kan sanses, begæres og eftertragtes, men kan aldrig overskrides… .

Indtil en dag… .

*

“Lyserøde blomster i lange guirlander hænger fra træet og næsten ned til jorden, og giver et magisk islæt til det allerede guddommelige skue foran mig. Jeg sidder ganske tæt på dem, men jeg fornemmer ikke de ser mig. Fornemmer ikke at de væmmes, fornemmer ikke at de instinktivt ser en fare ved min ophidselse. Er det naivitet fra deres side, er det øjeblikket vi alle tre deler, er det den kunstneriske frihed, eller er det tiden på denne fjerne tropeø, der er en anden end den jeg kommer fra? Er det i virkeligheden rejsen fra det moderne, igennem fantasien og kunsten, der gør skammen fremmed for os alle tre?”

(citat: Igennem fantasien og kunsten)

Empey anmelder:

Jeg var betaget af universet i denne korte novelle. Jeg kan ikke lade være med at tolke den ind i en samfundsdebat (selvom det måske er for meget at lægge på skuldrene af denne lille novelle). Det at idyllisere tidligere tider – det at glemme, at historiske epoker har haft; både gode og dårlige sider, samt at vi er produkter af vores tid. Tiden er hastig, men ændringerne i den menneskelige forståelse af kultur, godt/ondt osv. er også i konstant forandring – måske kunne vi ikke blot omplantes i en anden tid. Omplantes til andre kodeks… .

Det er noget af dette, der bliver problematiseret på en underfundig måde i novellen af forfatteren Andrea Kim. At den også er mildt erotisk, er da kun et plus. Novellen giver mange indre billeder, og med lidt google-søgen på nettet, kan man faktisk finde de omtalte malerier – det hjælper (synes jeg) billederne på nethinden endnu mere på vej.

En fin lille debut. Filosofisk i sin struktur. Bestemt læseværdig og samtidig en tekst man tænker over bagefter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.