Kenny Jess Brandt – En besynderlig periode i Noah V. Bjergs liv

Bogen har noget “drømmende” over sig, og har derfor fået mit pudebetræk som baggrund.

Forfatter: Kenny Jess Brandt

Udgivet: 2016

Forlag: Hovedland

ISBN: 978-87-7070-549-3

Bagsideteksten:

Kenny Jess Brandts nye roman En besynderlig periode i Noah V. Bjergs liv er både realistisk og magisk.

Noah V. Bjerg mener selv, at han er en helt almindelig mand på omkring 30. Han bor med sin hund Charlie midt i Aarhus, i Ø-gadekvarteret, arbejder i et antikvariat, sætter pris på sine daglige vaner og har et godt og næsten hjerteligt forhold til sine naboer i ejendommen, hvor han bor.

Alt ser ud til at være i den skønneste orden, men almindeligheden bliver i den grad udfordret, da han en morgen bliver opsøgt af to missionærer og vinder en magisk biografbillet, der i bogstaveligste forstand fører ham til Øst for Paradis og til den mystiske kvinde Daniela. Det er kærlighed ved første blik, men snart efter står den pukkelryggede kæmpe Somnius på hans dørtrin med tre hellige indiske natsværmere, en hvid, en rød og en grøn.

Disse møder er de første af en lang række mærkværdige optrin, der kulminerer med at antikvariatet, hvor han arbejder, brænder. Gradvist bliver Noah spundet ind i et net af farer og bedrag, der overgår alt, hvad han tidligere har erfaret og sætter hans eksistens på rystende prøver.

Anmeldelse:

Denne gang har jeg kastet mig over en meget besynderlig og vældig mærkværdig bog. En besynderlig periode i Noah V. Bjergs liv er en roman der er sin egen – den er skæv, mærkværdig, irriterende og fantastisk på en gang. Den synes at være sin egen. Jeg har aldrig læst noget lignende; ingen tvivl om det. Bogen sammenlignes fra forlagets side, med bl.a. de tekstuniverser en anden Århusforatter Svend Åge Madsen har frembragt. Det er en reel sammenligning, ud fra det kendskab jeg har til S. V. Madsens forfatterskab. Kenny Jess Brandt har skrevet en finurlig skildring af tidsportaler og jagten på selvsamme. Altsammen i et drømmende univers, der på mange måder leder mine tanker hen på David Lynch filmiske legen med drømmescenarier, hvor publikum bliver spundet ind i drømmenes blindgyder såvel som drømmenes nogle gange katalysatoriske viderebringelser af hastig udfoldelse.

Jeg kender forfatteren Kenny fra dengang jeg selv var bosat i Århus. Det er derfor altid desto mere interessant, når man kender kunstneren bag et værk. Måske giver det andre øjne på en frembringelse, når dette gør sig gældende. Deri kan jeg være lidt i vildrede. Jeg vil dog sige, at jeg nød debutromanen Viktor Horsovsky, og måske havde forventet at få noget i samme dur i Kennys næste roman – det fik jeg ikke. Men men – denne seneste roman fra Kenny Jess Brandt kan ganske givet noget i sin egen ret. Det er faktisk et rigtigt fint litterært værk, efter denne anmelders mening.

Det er svært at sige meget mere om handlingen, da den trækker nogle mystiske tråde med sig, og på sæt og vis er cirkulær og stillestående. Hovedpersonen går ufatteligt mange kilometer rundt i Århus’ gader i løbet af romanen. Det kan lyde kedeligt, men der er en ro og stilsikkerhed i beskrivelserne, der alligevel fastholder læseren. Personligt nød jeg at blive bragt tilbage i alle de Århusianske gader, jeg selv har brugt en hel del af mine unge år med at trave tynde.

Er du som læser på udkig efter noget meget anderledes læsestof, da er Kenny Jess Brandt med En besynderlig periode i Noah V. Bjergs liv et godt bud. Jeg var i hvert fald underholdt, forundret, forvirret og i sidste ende blot beriget med en oplevelse. Tak for den. Desuden som et ps. Herfra! Jeg vil tænke længe over denne historie, og jeg er stadig ikke helt sikker på, at jeg helt har forstået alle aspekterne…

Mads-Peder Winther Søby