Michael Hørup Møller – Virus (Jensen nr. 1)

Virus titelbillede

ISBN: 13:9788799856008

Udgivelsesår: 2015

Forlag: Trykværket

Sideantal: 327

 

Bagsiden:

I juni 2014 springer Johan Krause ud foran et metrotog på T-Centralen i Stockholm. Han har de samme tegn på sygdom som ti mennesker, der tidligere på året blev ført ud af en barak i Ukraine.

Det er endnu engang tid til at indtage rollen som tophemmelig OPT-agent med kodenavnet Jensen. Aspiranten Persson slutter sig til Jensen i Stockholm og i en hæsblæsende jagt gennem blandt andet Sverige, Ukraine og Serbien forfølger de spor, der kan føre til opklaringen, der viser sig at være mere omfattende, end de havde regnet med.

Undervejs mobiliseres OPT-agenter fra andre lande, mens alle ressourcer sættes ind mod det, der viser sig at være en potentiel global trussel.Tiden arbejder imod dem. Det samme gør magtfulde firmaer og efterretningstjenester, mens Jensen og OPT forsøger at forhindre en pandemisk virus.

Empey anmelder:

Forfatteren Michael Hørup Møller har med romanen Virus (Jensen nr. 1) begået en temperamentsfuld og spændende fortælling med konstant høj puls. Udover at have et velstrikket plot, så har Virus en nerve over sig, der ikke lader de store Hollywood-film noget tilbage hvad angår helte, skurke og teknologiske landvindinger. Hovedpersonen Jensen er således at sammenligne med en figur som James Bond. På samme måde går Jensen kompromisløst og fuld af hårdtpumpet vitalitet efter superskurkene (sammen med sine venner). Personligt vil jeg tro, at selveste Q (Bond’s gadget-udvikler) ville misunde nogle af Jensens remedier. Jensen er dog ikke at sammenligne med en hyggelig Connery-figur – for at blive i sammenligningens måske urimelige forudsætninger, så er Jensen nærmere en Craig-udgave af macho-helten. Virus er velskrevet, den holder sin stil og tone hele vejen fra først til sidst. Tonen er slået an med voldsomme og uslørede fortællinger. Det er til tider barske beskrivelser, man som læser får kastet i hovedet. Udover den konstante spændingskurve står man derfor, som læser, tilbage med følelsen af at forfatteren har mere end blot det gode plot på fingerspidserne. Her og der, og imellem linjerne, fornemmer man en forfatter der har verdens ve og vel, samt beskaffenhed, på hjerte. F.eks. Blot denne passage, som hovedpersonen Jensen får lov at sige:

“Altid har frygt og angst for det ukendte været det bedste salgsargument. Kan man overbevise hele verden om en mulig pandemi, er potentialet enormt. Men det er på lånt tid, indtil man erkender, at frygten er baseret på en lidt mere end normal farlig influenzavirus.”

Virus kan velsagtens læses på flere planer. Grundlæggende er det en hæsblæsende action-fortælling. På et dybere niveau holder den tanken om konspirationen i live. Hvad nu hvis, sådanne skurke findes… Ikke nogen rar tanke. Jeg håber bare, såfremt verden har skurke som i denne bog, at verden også har en Jensen eller to i baghånden… . Bestemt en anbefalelsesværdig bog.

Dorte Hummelshøj Jakobsen – Krystalnætter

Krystalnætter

ISBN-13:9788799574278

Udgivelsesår: 2013

Forlag: Candied Crime

Sideantal: 228

Beskrivelse: En familie flygter fra jødeforfølgelserne i Berlin, sikre på at friheden venter forude. Men vil det lykkes dem at skabe en ny, tryg tilværelse i Skandinavien? Tredive år senere forsvinder tiårige Lars-Ole fra en søvnig landsby i Vendsyssel, og efter måneders efterforskning står politiet stadig på bar bund. Den snigende uhygge breder sig, da endnu en dreng forsvinder. Lars-Oles bedste ven har besluttet sig for at tage affære. Kan en stædig og intelligent dreng klare, hvad politiet har opgivet, eller må han også betale med sit liv?

Empey anmelder: Krystalnætter er bare spændende. Efter en følelse af at indledningen ikke hænger sammen med resten af plottet, lod jeg mig føre ind i 60’erne. Tilbage til en flække ved navn Kalum, hvor tingene og især politifolkene lever op til mine forestillinger om en dansk landsby for efterhånden en del årtier siden. Der bliver fint fortalt over en række menneskelig-psykologiske aspekter. Der er i Krystalnætter aspekter af karrieretænkning, dovenskab, tankeløshed, ønsker, drømme, fordækthed, den kærlige og kompromisløse venskab og især ondskaben.

Til sidst bliver indledningen igen aktuel. På en spændende og overraskende vis.

Jeg følte mig rigtig godt underholdt. Bogen er af et overskueligt omfang. Den har et behageligt og medrivende sprog. En læseværdig og anbefalelsesværdig bog-oplevelse.

 

Mads-Peder W. Søby

 

“Digteren mellem linjerne” klar til forudbestilling

digteren plakat2

“Digteren mellem linjerne” er på trapperne (om en lille uge fra nu). Køb den endelig på nettet, eller forudbestil et signeret eksemplar hos mig. Send en mail med navn og adresse på empey@empey.dk – så vil jeg bestille et lille oplag hjem. Pris: 150,- (plus evt. porto).

Fra bagsiden:

Hvad er der mellem linjerne?
Forfatteren giver i disse “lyriske betragtninger” et humoristisk og alvorligt ment bud på “den store fortælling” – den fortælling der væver tråde mellem detajlerne og helheden.
Det er en kraftfuld digterstemme, der på befriende vis vælger at give sine betragtninger en lyrisk stemme. Det bliver til en digterisk samklang mellem prosa og lyriske beskrivelser af livets magi.
Med temaer som drømme, lykke, kærlighed, børn, barndom og at turde sit liv, er der sat fokus på at se livet med åbne øjne.
Digterstemmen bliver bredt ud gennem det poetiske og hægtes igen fast i fortællingen gennem lyrikken.
I “Digteren mellem linjerne” holder prosaen lyrikken i hånden.
“De sværmeriske øjeblikke danner helheder, der i genfortællingens forkortede udgave bliver livsanskuende.”

Nedenfor et uddrag fra bogen:

******
Jeg turde pludselig
****

Dybsindig digtning af livet tager lang tid.
Jakken ude af skabet, var et fortællende omdrejningspunkt i mit liv.
En oplevelse til senere digtning.
Mange andre gange har modet svigtet.
Mange andre gange har jeg ikke turdet.

Aldrig kasket på i skole.
Jeg er vild med at have kasket på.
Modet svigtede lysten.

I dag har jeg ofte hovedbeklædning på.
Ikke dengang.
Jeg griner af det.
Jeg genkender følelsen, jeg havde dengang.

Jeg kan ikke forklare i dag.
Det er det mærkværdige.
Det er angstens forbandelse.
Det er modløsheden i ikke at turde.
Når man har turdet, er modstanden latterlig.

”tør du dine tårer, mand?”

Angsten er uforklarlig.
Både før og efter man turde.

Livet er kort.
Tiden flyver afsted.
En skønne dag er det for sent.
Der er ikke noget at være bange for.
Det er blot livet.
Spring ud i det.

At turde giver knubs.
Ikke at turde giver ar på sjælen.

Der lyder stadig en lille fin sang på en simpel melodi:

”vo intet vover, intet vinder.”

Det er en eviggyldig sandhed.