Åge Skjelborg – Døden på vinger

døden på vinger og naziguldet

Forfatter: Åge Skjelborg

ISBN: 978-87-91470-45-5

Udgivet: 2011

Sideantal: 177

Bagsideteksten: 

Del1:

En ung pige og to jævnaldrende drenge vokser op sammen i en dansk provinsby med den anden verdenskrig og efterkrigstiden som baggrund. De har ikke fået den kærlighed og tryghed, der kan hjælpe dem videre frem i livet og er i færd med at gå i stykker. De ekstreme forhold kræver, at de tre holder sammen og bliver voksne på rekordtid. Et vellykket, allieret flyangreb mod Gestapos hovedkvarter inspirerer dem til en berusende, men farlig leg. Hvad trekløveret har sat igang, griber ind i begivenheder, de ikke selv er klar over rækkevidden af. Men selv i en voldelig og bestialsk verden kommer hjælpen, før man mindst venter det.

Del 2:

Flere år efter bliver et medlem af samme trekløver trukket ind i en efterretningsopgave af en officer fra den allierede besættelsesstyrke i Tyskland og oplært som hemmelig agent. Spionteamet bliver hurtigt offer for Den Kolde Krig og efterretningsarbejdet bliver gradvist mere kritisk. Handlingen udspiller sig i det fortsat nazivenlige Nordtyskland under en dramatisk jagt på lyssky kommunistjægere og farlige naziforbrydere på flugt for loven og retfærdigheden.

Døden på vinger og Jagten på naziguldet er reelt to fortællinger. Hovedpersonen er gennemgående, men der finder et markant tidsskifte sted.

Første fortælling foregår i Århus under krigen. Hovedpersonen er 14 år gammel og oplever sin skole blive ramt af allierede bomber. Historien skildrer det traumatiske i at krigen kommer så tæt på, samt en gryende modstand i hjerte og folkesjæl mod den tyske besættelsesmagt. Sluttelig den berusende følelse efter befrielsen…

I anden del/fortælling følger vi igen hovedpersonen som ung mand. Værnepligten er netop overstået, og hovedpersonen er i det sønderskudte Hamborg for at besøg nogle slægtninge. I Hamborg indrulleres hovedpersonen i en art spionage for briterne. Det er en stor-krigsforbryder der jages, samt en del af de kostbarheder som denne har gemt af vejen.

Døden på vinger og Jagten på naziguldet er en ok roman. Den har sine steder nogle udfordrende sætninger. Jeg er som læser/anmelder i tvivl om, hvorvidt det er en bevidst strategi. Den fremstår mærkelig abrupt til tider. Næsten hastig. Som læser føler jeg, at der er ting som er underforståede; noget jeg ligesom er sat udenfor – det er jo ikke en rar følelse som læser. Bogen lever sit eget liv, sideløbende med mig som læser. Personskildringerne forbliver overfladiske og enkelte løse ender i fortællingen knyttes aldrig (føler jeg).

Når kritikken så har lydt, så var jeg udmærket underholdt. Der var nogle gode tids- og episode-skildringer, som hensatte mig i denne svundne tid. Jeg er selv historisk interesseret, og havde hørt om bombninger i Århus under krigen. Spændende at se dem omsat i en skønlitterær form – det gør det nærværende. Skildringen af det udbombede Hamborg var ligeledes nærværende og gruopvækkende til tider. Har man, som jeg, set Hamborg i nyere tid, kan det være svært at forstå de skader og ødelæggelser som krigen bragte til de tyske byer. Sluttelig berører forfatteren Åge Skjelborg de enorme tragedier, der splittede mennesker og sind, i de tyske udryddelseslejre. Forfatteren gør det på fornuftig og perifær vis – man fornemmer som læser tragedien, men Åge fortaber sig ikke i den. En på mange måder interessant læsning, der gav et indblik i svundne, men tydeligvis ikke glemte, tider. Kan anbefales for historieinteresserede med hang til et tvist af skønlitteratur.

Nis Georg Bøgen – Pigen i den gule kjole

Pigen i den gule kjole

Forfatter: Nis Georg Bøgen

ISBN: 9788793063112

Udgivet: 2014

Sideantal 362

Bagsideteksten:

Romanen er en handlingsmættet fortælling, der afdækker fire menneskers enestående forhold til hinanden. På trods af en grænseoverskridende forskellighed, udvikles forholdet mellem dem til en usædvanlig symbiotisk tilknytning. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi følger dem sammen og hver for sig, men aldrig er de uden for det imaginære synsfelt af hinanden.

Søren er romanens hovedperson, der fra opvæksten i et sønderjysk landsbysamfund i halvtredserne påbegynder en dannelsesrejse, som han ikke aner hvor fører hen. Begrebet dannelse – i ordets positive betydning – kender Søren ikke, så det er rene tilfældigheder, der bestemmer hans mentale og fysiske løbebane. ”Tilfældigheden” er en ung kvinde, en studerende, der på mærkelig vis krydser hans bane. Han bliver hendes ”projekt”. Men det slutter brat efter et par år, og Søren er forandret! Livet og tilværelsen fortsættes og udfordres i form af studium og karriere, som læseren følger på nærmeste hold. Alt udvikler sig optimalt, indtil…

Pigen i den gule kjole er en anderledes bog. Det er en fantastisk bog. Lang. Til grænsen. Ikke for lang. Bare god. Ikke krimi-god, ikke egentlig poesi. Den er sin egen(-god). Nis Georg Bøgen har gjort det geniale at skrive selve livet ned i en bog. Ikke hele livet, men noget grundlæggende essentielt og sårbart. Ja; det er en dannelsesrejse for hovedpersonen Søren. I bogen er det dannelsen af et akademisk menneske, men jeg ser noget andet og mere i Søren. Jeg mener vi oplever dannelsen af den hele Søren i denne bog. Det er fantastisk at opnå på blot 362 sider. Længere bøger er kommet mindre under huden på hovedpersonen. Det er ikke på en overdrevent “følende” eller endda humoristisk facon. Det er på en måde jeg til dels kender fra mig selv. Fra den side af mig selv, der kommer frem i alenetid og i eftertænksomhed. Den usentimentale side, hvor man konstaterer, blotlægger og er ærlig overfor sig selv…

Herudover er Pigen i den gule kjole et fint og tætvævet billede af kærligheden. Både kærligheden mellem livspartnere, men også kærligheden til mennesker man har helt tæt på sig. En fortælling om hvordan kausale forhold i livet sløres, og tillader at vække mangfoldige følelser – følelser til refleksion og inderlighed. Følelser større end sort/hvid. Det er ikke en Hollywood fortælling om forelskelse – eller jo; det er det også! Det er dog i lige så høj grad en fortælling om kærligheden mellem mennesker, når den er bundfældet, når den er lagret – når den er vedvarende i årene der haster afsted.

Pigen i den gule kjole er et indblik i en svunden tid. Den er samtidig  et indblik i et udsnit af det orkester af følelser som kærlighed, tab, succes hengivenhed mm. også er.

Denne bog gav anledning til overvejelser ca. halvvejs. Jeg havde ladet mig føre med indtil da. Halvvejs overvejede jeg:

“Hvad mon denne bog vil mig?”

Jeg tænkte:

“Jeg tror, at bogen vil fortælle mig, at livet ikke leves i højdepunkterne, men at de egentlige åndedrag tages imellem dem.”

Med det afklaret læste jeg igen videre i denne fantastiske bog.

En enormt dejlig læseoplevelse. Tak for den.

Empey