Søren og Morten Ellemose – Fra ord til bog, kunsten at skrive bedre

Titel: Fra ord til bog, kunsten at skrive bedre

Forfattere: Morten og Søren Ellemose

Forlag: Forlaget forfatterskabet.dk

Antal sider: 219

ISBN: 9788799816736

Bagsideteksten:

Drømmer du om at blive forfatter, så er dette bogen du bare må eje!

I ”Fra ord til bog” giver Danmarks eneste skønlitterære forfattertvillinger Søren og Morten Ellemose deres personlige, sjove og hudløst ærlige erfaringer og skrivetips videre til læseren.

Bogen indeholder en gennemgang af det skrevne ords historie, dagens bogmarked, kunsten at skrive en bestseller samt gode råd om alt fra backup, bogkontrakter, lektørudtalelser og markedsføring af din bog.

Bogen er velegnet til både nye forfatterspirer og garvede skribenter, der leder efter ny inspiration.

Bogen bygger på 20 års erfaring og 30 bogudgivelser på alle typer af forlag, medier og formater.

Bogen er delt op i tre overskuelige afsnit, som giver mere end 100 svar og uundværlige skrivetips til alle faser af bogens tilblivelse. Fra ord til bog.

Læs om litterære genrer, bestsellere, lydbøger, royalty, kontrakter, bibliotekspenge, tidslinjer og persongallerier.

Mads-Peder anmelder:

Først og fremmest – tak for bogen. Både som tilsendt anmeldereksemplar og i mere almen forstand; fordi den er et vigtigt bidrag til forfatterspiren – og såmænd også den allerede udgivne forfatter, som mig selv. Jeg fik faktisk en hel del ud af læsningen.

Noget jeg undrede mig over under læsningen var, hvorfor forfattertvillingerne ikke behandlede lektørudtalelsen under afsnittet om biblioteket – til den kommende læser kan jeg vist godt afsløre, at der ikke må fortvivles. Det bliver behandlet senere i bogen.

Derudover er det, på rigtig mange måder en helt igennem fantastisk bog og guide. For det er jo tænkt som en guide, men samtidig, og nok så vigtigt – så er den befriende uhøjtidelig i sit sprog. Forfatterne peger f.eks. på noget grundlæggende om ”opskriften til en bestseller”, som det selvindlysende faktum, hvis man overvejer en stund, at den opskrift er lige så foranderlig og myteomspunden som den antikke forfatter Homers fødeby. Med andre ord, den opskrift kan ikke skrives, for så snart, hvis nogen overhovedet kunne skrive den, ville den være uaktuel. Det ligger i sagens natur, at der kun er plads til så og så mange bestsellere…

Fra ord til bog, kunsten at skrive bedre er befriende læsning, når skrivekunsten, som i bogen, for det er skam kunst, pilles ned fra sin piedestal og gøres til genstand for helt almindelige følelser. F.eks. at enten skriver man af lyst, og skriver det man har lyst til at skrive – ellers skal man nok lade være. Det er faktisk såre simpelt. Der er andre måder at blive rig på, hvis det er det, der driver skriveriet frem. Faktisk vil de fleste andre måder, som tvillingerne påpeger, være en væsentlig bedre tilgang til opbyggelsen af rigdom. Forfattere får sjældent mange penge for deres virke. For os, der ikke kan lade være med at skrive – så er selve skriveriet berigelsen i sin rene form. Altså, glem dollar-tegn og danske kroner. Forfattere skal skrive, fordi de ikke kan lade være, fordi de har noget på hjerte, og fordi det har en værdi i sig selv at skrive. Tanken er såmænd ikke helt ny for mig, men alligevel – tak for den indsigt. Den trængte nok til at komme med i en skrivehåndbog.

I det hele taget er bogen krydret med anekdoter og små sidebemærkninger, samt finurlige citater. Jeg synes, det ligeledes peger på noget grundlæggende i forfatter-kunsten. Der er sjældent noget rigtigt og forkert. Der er ting omkring kontrakter osv. der er rare at vide, nuvel. Hele processen efter færdiggørelsen af manuskriptet kan man nok sige en del konkret omkring – det gør forfattertvillingerne også. Selve det som undertitlen sigter til, kunsten at skrive bedre, handler derimod om at gøre det, altså skrive – man bliver ikke en god forfatter, uden at skrive en hel masse. Man kan med andre ord, ikke læse sig til at blive forfatter i en bog som denne – man kan som forfattertvillingerne påpeger, blive bedre ved at læse god litteratur, men man skal først og fremmest skrive en masse. Der er ingen magi gemt nogen steder. Det er som alt andet, at øvelse gør om ikke mester, så én bedre.

Tak for en fantastisk bog og guide til skrivekunsten. Forfattertvillingerne formår at afmystificere hele begrebet ”forfatter” og i stedet sætte det væsentlige ind – man skal have det godt med at skrive, ellers skal man lade være.

En tanke om “Søren og Morten Ellemose – Fra ord til bog, kunsten at skrive bedre”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.