Anne Klein – Spejlvendt

Forfatter: Anne Klein

Forlag: Forfatterforlaget Attika

Udgivelsesår: 2019

ISBN: 9788775289349

Antal sider: 85

Bagsideteksten:

Spejlvendt er Anne Kleins debut som forfatter og består af ni noveller, hvor læseren tages med på flere forskellige rejser, og begivenhederne udspiller sig alle i et tilsyneladende realistisk univers, men med et strejf af eventyr og mystik.

Hovedpersonerne befinder sig ofte det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, og flere af novellerne giver hovedpersonerne anledning til både eftertænksomhed og indsigt.

Anne Kleins skrive- og fortællestil balancerer mellem meget konkrete dagligdags ting og hændelser på den ene side samt dybereliggende og næsten arketypiske områder på den anden side; som i forholdet mellem mennesker og generationer eller ved indre monologer.

Mads-Peder anmelder:

Jeg har modtaget og anmelder nu et eksemplar af ”Spejlvendt”. Jeg har læst novellerne sideløbende med et par romaner. Det har jeg gjort, eftersom hver novelle byder på nogle mere indgående overvejelser og refleksioner. Selve novellesamlingen er overhovedet ikke lang, så det er velsagtens en smagssag, hvordan man går til bidet – jeg kan dog som regel godt lide at læse noveller selvstændigt, give dem plads til at bundfælde sig og siden tage en evt. samling (som her) frem igen på et senere tidspunkt. I netop Anne Kleins novellesamling, giver den fremgangsmåde i særlig grad god mening, for mig, eftersom hendes noveller kræver eftertænksomhed og overvejelser. Som eksempel kan nævnes novellen ”Kinesisk te”. Anne Klein balancerer sine novelle på en hårfin balance imellem det hverdagsagtige og det mystiske – i “Kinesisk the” er hovedpersonen udsat for et mærkværdigt kinesisk te-ritual, eller er han i virkeligheden tabt i sine egne fantasier? Eller ser hovedpersonen bag masken på det almindelige, der er forklædt i det særlige? Den slags overvejelser, sprang mig konstant i øjnene…

Så, jeg må sige, at Anne Klein har skrevet en rigtig fin og velformuleret novellesamling. Den kræver sin tid – i hvert fald af mig som læser, men det var tid godt givet ud. Jeg fik en stor oplevelse, men om jeg forstod alle dybderne i novellerne, må stå hen i det uvisse 😊 – måske jeg skulle læse den igen, om et par romaners tid. Jeg anbefaler at tage en dosis ”Spejlvendt” sideløbende med en roman (eller to). Der venter en god og anderledes oplevelse.

Michael clasen – tripel salto

Forfatter: Michael Clasen

Titel: Tripel Salto

Forlag: BoD

Antal sider: 375

Udgivelsesår: 2019

ISBN: 9788743011873

Bagsideteksten:

Vellyst, sex, begær, attrå, liderlighed. Kaldet hvad du vil, det er dog en af de 7 klassiske dødssynder.

I den halvstore danske købsstad Haubjerg bor den tidligt pensionerede frømandssoldat – og nu privatdetektiv – Daniel Dreyer.

På det nyoprettede sportscollege i byen ankommer en purung dansk/japansk gymnastikpige, som tilhører verdenseliten inden for sin sport. Hun træner til sit store gennembrud med det umulige spring: TRIPEL SALTO.

Desuden får hun – uden at ville det – drejet hovedet af led på flere af byens mandfolk. Det får katastrofale følger, og Daniel Dreyer må tage sig af sagen.

TRIPEL SALTO er tredje bind om Daniel og Dødssynderne med synden vellyst som tema. Den kan læses uafhængigt af de foregående bøger.

Mads-Peder anmelder:

Forfatter Michael Clasen har gjort det igen. Tripel Salto er en meget vellykket krimi i rækken af dødssynder-krimier fra hans hånd. Jeg har indtil videre anmeldt alle krimierne fra M. Clasen, og imens jeg var meget imponeret over den første; Grådighedens pris, så var jeg ikke helt så imponeret over opfølgeren; Gourmand. Den slags er selvsagt en smagssag, ligesom så meget andet i livet. I Tripel Salto er M. Clasen efter min mening tilbage på sporet, og har skrevet en meget helstøbt fortælling. Noget af det der lykkes, når det lykkes godt for M. Clasen, er at fastholde et plot, lave sine små finurlige svinkeærinder, men ikke selv lade sig opsluge af afstikkerne (til dels skete det for forfatteren i Gourmand).

Man aner også en forfatter med et vist livskendskab. Der er nogle fine psykologiske betragtninger såvel som rent menneskelige. Forfatteren formår på overbevisende måde at beskrive, hvordan den unge dansk-japanske gymnast, gør mændene kulrede med sit eksotiske islæt og skønhed. Samtidig en indsigt i, at pigen slet ikke er sin egen tiltrækningskraft bevidst.

Yderligere har forfatteren igen givet detektiven Daniel en central rolle i fortællingen. Han er hovedpersonen, og derudover en fyr man kommer til at holde af. Man kan undre sig over detektivens held (eller uheld) med valg af profession i den halvstore købstad Haubjerg. Der sker igennem de første tre krimier fra Haubjerg, ganske mange forbrydelser, der kræver en detektivs særlige bevågenhed. Så noget roligt otium bliver det ikke til for den pensionerede frømand. Sådan er krimi-genrens natur, og når man læser bogen, så accepterer man fuldt ud, at der er usædvanlige omstændigheder på spil…

Mine varmeste anbefalinger af Michael Clasens – Tripel Salto. Den er bestemt værd at kaste sig over. Jeg foreslår, at man læser dem alle tre i rækkefølge, men har man ikke mulighed for det, så kan denne sagtens læses selvstændigt. Tak for den læseoplevelse.