Åge Skjelborg – Døden på vinger

døden på vinger og naziguldet

Forfatter: Åge Skjelborg

ISBN: 978-87-91470-45-5

Udgivet: 2011

Sideantal: 177

Bagsideteksten: 

Del1:

En ung pige og to jævnaldrende drenge vokser op sammen i en dansk provinsby med den anden verdenskrig og efterkrigstiden som baggrund. De har ikke fået den kærlighed og tryghed, der kan hjælpe dem videre frem i livet og er i færd med at gå i stykker. De ekstreme forhold kræver, at de tre holder sammen og bliver voksne på rekordtid. Et vellykket, allieret flyangreb mod Gestapos hovedkvarter inspirerer dem til en berusende, men farlig leg. Hvad trekløveret har sat igang, griber ind i begivenheder, de ikke selv er klar over rækkevidden af. Men selv i en voldelig og bestialsk verden kommer hjælpen, før man mindst venter det.

Del 2:

Flere år efter bliver et medlem af samme trekløver trukket ind i en efterretningsopgave af en officer fra den allierede besættelsesstyrke i Tyskland og oplært som hemmelig agent. Spionteamet bliver hurtigt offer for Den Kolde Krig og efterretningsarbejdet bliver gradvist mere kritisk. Handlingen udspiller sig i det fortsat nazivenlige Nordtyskland under en dramatisk jagt på lyssky kommunistjægere og farlige naziforbrydere på flugt for loven og retfærdigheden.

Døden på vinger og Jagten på naziguldet er reelt to fortællinger. Hovedpersonen er gennemgående, men der finder et markant tidsskifte sted.

Første fortælling foregår i Århus under krigen. Hovedpersonen er 14 år gammel og oplever sin skole blive ramt af allierede bomber. Historien skildrer det traumatiske i at krigen kommer så tæt på, samt en gryende modstand i hjerte og folkesjæl mod den tyske besættelsesmagt. Sluttelig den berusende følelse efter befrielsen…

I anden del/fortælling følger vi igen hovedpersonen som ung mand. Værnepligten er netop overstået, og hovedpersonen er i det sønderskudte Hamborg for at besøg nogle slægtninge. I Hamborg indrulleres hovedpersonen i en art spionage for briterne. Det er en stor-krigsforbryder der jages, samt en del af de kostbarheder som denne har gemt af vejen.

Døden på vinger og Jagten på naziguldet er en ok roman. Den har sine steder nogle udfordrende sætninger. Jeg er som læser/anmelder i tvivl om, hvorvidt det er en bevidst strategi. Den fremstår mærkelig abrupt til tider. Næsten hastig. Som læser føler jeg, at der er ting som er underforståede; noget jeg ligesom er sat udenfor – det er jo ikke en rar følelse som læser. Bogen lever sit eget liv, sideløbende med mig som læser. Personskildringerne forbliver overfladiske og enkelte løse ender i fortællingen knyttes aldrig (føler jeg).

Når kritikken så har lydt, så var jeg udmærket underholdt. Der var nogle gode tids- og episode-skildringer, som hensatte mig i denne svundne tid. Jeg er selv historisk interesseret, og havde hørt om bombninger i Århus under krigen. Spændende at se dem omsat i en skønlitterær form – det gør det nærværende. Skildringen af det udbombede Hamborg var ligeledes nærværende og gruopvækkende til tider. Har man, som jeg, set Hamborg i nyere tid, kan det være svært at forstå de skader og ødelæggelser som krigen bragte til de tyske byer. Sluttelig berører forfatteren Åge Skjelborg de enorme tragedier, der splittede mennesker og sind, i de tyske udryddelseslejre. Forfatteren gør det på fornuftig og perifær vis – man fornemmer som læser tragedien, men Åge fortaber sig ikke i den. En på mange måder interessant læsning, der gav et indblik i svundne, men tydeligvis ikke glemte, tider. Kan anbefales for historieinteresserede med hang til et tvist af skønlitteratur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.