Den 21. marts udkommer jeg med romanen Vi var mennesker i skyggernes tid på Forlaget Brændpunkt. Det er min 5. bogudgivelse. Jeg anser selv romanen som mit svendestykke. Dels fordi det har været en sindssyg svær roman at skrive og dels fordi jeg denne gang har et etableret forlag i ryggen. Personligt havde jeg brug for den blåstempling i mit forfatterliv…
Vi var mennesker i skyggernes tid
I Vi var mennesker i skyggernes tid følger vi en ung sønderjyde i en tysk skyttegrav under 1. verdenskrig i den sidste time inden angrebet kendt som “ Den store tyske forårsoffensiv” i 1918. Hovedpersonen er en reflekteret ung mand og meget af den sidste tid, inden det farlige angreb, går med tilbageblik og refleksioner omkring livet, døden, kærligheden, kultursammenbrud, Gud og alt derimellem…
.
Romanens Baggrund
21. marts 1918 lød startfløjtet til “Den store tyske forårsoffensiv” under 1. verdenskrig. Det var et desperat forsøg fra tysk side på at bryde et flerårigt dødvande på Vestfronten. Det var en sidste kraftanstrengelse i forsøget på at ændre krigens gang. En krig der kom til at vare fire særdeles blodige år. “Den store tyske forårsoffensiv” blev den sidste store tyske offensiv under 1. verdenkrig. Kræfterne, ressourcerne i både civilsamfundet og blandt soldaterne, var brugt op.
Pga. Af de danske afståelser af områder efter nederlaget i 1864, var en stor gruppe dansksindede Sønderjyder blevet tyske borgere. De måtte også trække i uniformen og tage del i krigen. Omkring 30.000 Sønderjyder deltog i krigshandlingerne, og heraf faldt mere end 5000 i krigen.
2018 er hundredeåret for to store begivenheder i det som siden blev kaldt 1. verdenskrig. D. 21.3 er det hundredeåret for “Den store tyske forårsoffensiv”. 21/3 er således valgt som udgivelsesdagen for romanen “Vi var mennesker i skyggernes tid”. Hovedpersonen Hans venter på at skulle deltage i offensiven.
Senere på året 2018 – præcist d. 11.11 kl. 11, er det hundredeåret for en våbenhvile imellem de krigende parter der reelt bragte krigen til ende.
Som alt andet i krigen blev afslutningsdatoen og klokkeslettet symbolet på noget vidtrækkende. 1. verdenskrig ændrede på så mange måder det vestlige menneskes selvforståelse og blev et traumatisk brud i kulturen.
I skyttegraven sidder hovedpersonen Hans og tænker jordnært men reflekteret over det at være et menneske i krig. Hans overvejer hvor anonym krigen gør den menige soldat. De ansigtsløse i krig mod de navnløse. Ved at følge Hans’ tanker og overvejelser er romanen i høj grad et forsøg på at trække den ukendte soldat frem af glemslen og gøre ham til en evigt løftet pegefinger.
.
Mads-Peder Winther Søby, f. 1978, er digter og forfatter. Han er uddannet cand.mag. i idehistorie og historie samt professionsbachelor som pædagog. Forfatteren har tidligere udgivet: Digteren mellem linjerne 2016, Helt ude i hampen – En skrøne 2016, Helt ude i Hampen – Fodbold og Old Boys 2016, og En skuffe fuld2017
En tanke om “Krigsroman er mit svendestykke”