6. Juli 1849

6juli1849

Forfatter: Ib Søby

Udgivet: 2014

Antal sider: 286

ISBN: 978-87-92746-79-5

Bagsideteksten:

6. Juli 1849. Fæstningsbyen Fredericia har igennem længere tid været belejret af slesvig-holstenske oprørere. Situationen tilspidses time for time. Forløsningen kommer om natten. Den danske hær foretager her et succesfuldt udfald, hvor oprørshæren eftertrykkeligt bliver slået, og efterfølgende flygter over hals og hoved.

De dramatiske begivenheder i tiden før, under og efter slaget opleves og fortælles af den unge danske løjtnant Niels Peter Nielsen, der er romanens fiktive hoveperson.

Slaget mellem de danske og de tyske tropper i 1849 var imidlertid kun første akt. Anden akt udspillede sig 15 år senere, i 1864, og da blev udfaldet et helt andet. Her led danskerne som bekendt et frygteligt nederlag, som delvis skyldtes en overdreven optimisme efter sejren i 1849, der var resultatet af en af de største genistreger i dansk militærhistorie.

Mads-Peder Winther Søby anmelder:

Jeg har netop færdiggjort denne roman. I alverdens udvalg af bøger, har jeg altid valgt bøger ud til læsning, af rigtig mange forskellige grunde. Forsiden kan være et oplagt udvælgelseskriterium. Emnet et andet. Anmeldelser et tredje. Forlaget som udgiver bogen et fjerde. Ja næsten alt andet end slet og ret et navn, på en for mig ofte ukendt forfatter (jeg elsker at læse nye forfattere). Jeg har denne gang læst en bog af en helt femte grund, nemlig fordi forfatteren er min (efter-)navnebror. Fra en forfatter til en anden, så forpligter navnefællesskabet i høj grad. Jeg har med andre ord, læst en bog af Ib Søby. Bogen popper op, når jeg søger på mine egne titler. Jeg har taget det til mig som et tegn, og er blevet enormt nysgerrig på bogen. Jeg blev ikke skuffet.

Bogen har nogle krigsrelevante baggrundscener, der er autentiske. Det giver en ekstra dimension til et værk som dette, at man også bliver klogere på en af de krige i Danmarkshistorien, som vi slap relativt heldigt ud af. I krigens skygge, bag voldene i Fredericia, udspiller der sig således et drama. Bogens omdrejningspunkt er krig og kærlighed. Hovedpersonen Niels Peter Nielsen forelsker sig vildt og blindt i en gift kvinde. Dette, samt Niels Peter Nielsens bekymringer om at komme helskindet igennem krigen, er det egentlige omdrejningspunkt. Det er en både spændende og medrivende fortælling, der tager den enkelte soldats perspektiv.

Et par kritiske nedslag kunne være, at den nutidige indledning, hvor der angiveligt skulle være fundet optegnelser omkring slaget ved Fredericia, gjort af Niels Peter Nielsen i USA, ikke gøres helt færdig. Det tegner godt, og giver et dokumentarisk skær, når denne Niels Peter Nielsens optegnelser bliver beskrivende omkring tanker og handlinger i en, for de fleste, efterhånden fjern krig. Jeg oplever dog ikke, at den bliver rundet tilfredsstillende af. Bogen slutter uden den sløjfe, der lægges op til. Den anden kritik er Niels Peters store kærlighed – nok er der skrevet mange bøger om, hvordan kærlighed gør blind. Jeg synes dog der er et delvist karaktermord på Niels Peter. Skulle denne sympatiske figur virkelig være i stand til seriøst at overveje det han bliver bedt om? Det må læseren selv afgøre, men det forekommer mig som læser noget svært at acceptere, at han skulle rumme denne mere dunkle side…

Alt i alt, var jeg rigtig godt underholdt – og blev klogere på et udsnit af en historisk periode. Der var en række meget troværdige beskrivelser af både befalingsmænd og menige soldater. Beskrivelser af såvel forblændelsen, heroiske tanker omkring krigen og de meget basale følelser af angst, fortvivlelse og kærlighed.

6. juli 1849 er en bog man bliver rigtig godt underholdt af, samt bliver klogere af – det er ikke nær altid sådan, når man læser bøger, men det gør man med denne…

Empey.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.