Det natten bringer frem – Anja Duna

Forfatter: Anja Duna

Forlag: Forlaget Skrivetid, 2017

Sidetal: 305

ISBN: 978-87-998213-4-1

Bagsideteksten:

Hvad gør du, når din kæreste er ved at køre sit liv i sænk og dit arbejde kræver, at du handler imod dit menneskesyn?

“Hun åbner munden for at gøre indvendinger, men han laver en fejende bevægelse med hånden som for at signalere: ingen afbrydelser. Hun sipper af sin kaffe, mens hun venter. Han fortsætter:

“Og jeg har fundet ud af, hvad jeg vil. Jeg vil hjælpe din mand.”

Den slurk kaffe, hun lige har taget, ryger spontant ned i luftrøret. Louise bryder ud i en grim hoste. Da den er gået over, sidder hun tilbage med tårer i øjnene og et kaotisk følelses- og tankemylder.”

Louise er preset. Både på arbejdet som soialrådgiver og på hjemmefronten, hvor hendes parforhold ikke har udviklet sig siden bryllupsplanerne for år tilbage blev afblæst.

En dag får hun et tilbud (…)

Mads-Peder anmelder:

Jeg opdagede igennem Anja Dunas forfatterprofil på facebook, at hun var aktuel med en ny roman, og den ville jeg gerne læse. Jeg forsøgte mig på bibliotek.dk med et lån, men det viste sig sværere end som så. Bogen er desværre ikke købt hjem i rå mængder til landets biblioteker, så jeg måtte affinde mig med kø. Siden fik jeg dog bogen i hænderne…

Jeg har læst Anja Dunas tidligere roman-udgivelse Damen i den grønne dragt. Den bog var jeg meget fascineret af. Anja Dunas nyeste skud på stammen, er også en god bog. Den er dog meget anderledes end den tidligere…

Damen i den grønne dragt havde et mystisk islæt som slet ikke er at finde i Det natten bringer frem. Den er i langt højere grad socialrealisme taget ud af en hverdag, som den kan se ud anno 2018. Bogen taber ikke noget derpå for mig, men det er blot en helt anden oplevelse at læse – end jeg havde regnet med!

Særligt i disse strejke og lockout-trusselstider, så giver Anja Duna et godt billede i bogen på, hvorfor den offentlige sektor er under pres. I bogen er det socialrådgiverne der er fokus på, og de løber rigtig stærkt…

Når det så, som hos hovedpersonen Louise, begynder at brænde på i privatlivet, så bliver livet let trængt. Hovedpersonen formår dog at genoverveje sit liv, og kommer langsomt igang med nogle nye løsninger for sig selv.

Bogen har bl.a. et tematisk fokus på nytænkning og coachende tilgang til sit eget liv. Jeg synes faktisk, at det var ganske interessant læsning, omend jeg af natur er meget skeptisk over for det coachende…

At nogen af os har et anstrengt forhold til coaches har Anja Duna dog også indset. Hør blot hvordan Louises kæreste Martin formulerer det:

“Du mener parterapi? Arh, det tror jeg altså ikke, Louise. Prøv at se, hvor langt jeg er kommet på min egen måde. Mande-måden. Med en masse handling og nede-på-jorden-snak (…)”.

Citat: Det natten bringer frem

Jeg synes Det natten bringer frem er en interessant og vedkommende bog. Min eneste anke mod bogen er, at den måske er en smule for lang! Jeg tror, og her skal man passe på som læser, at jeg forstod budskaberne nogle sider før bogen reelt slutter af. Jeg er dog sikker på, at bogen vil gøre god gavn for mange læsere, der har hang til en reflektion over samspillet mellem hårdt arbejdsliv, moderne tider med pres på velfærdsydelserne og det at få et familieliv til at hænge sammen med et karriereliv.

Tak for muligheden for at læse med endnu engang.

Mads-Peder

Nedenfor er linket til anmeldelsen af Damen i den grønne drag,

af Anja Duna

Anja Duna – Damen i den grønne dragt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.