Karen Schultz – Uren 2

Forfatter: Karen Schultz
Forlag: Forlaget November
Udgivelsesår: 2019
Antal sider: 308
ISBN: 978 87 648 0025 8

Bagsideteksten:
Uren 2 er det andet af fem bind i serien om hvordan et menneske bliver sig selv. Andet bind handler om ungdom i Sønderborg, Holstebro og især i København – og om uddannelsen til officer på Frederiksberg slot i 80’erne. Det er en praktisk og teoretisk uddannelse i Hærens kamptropper hvor kvinder hidtil ikke har haft adgang og hvor skam, tvivl og mørke følger med.

Mads-Peder anmelder:
Jeg må starte med at skrive, at jeg ikke var helt så ”blown away” over andet bind som det første. Karen Schultz skriver fantastisk, og gør fortællingen levende. Det er som i etteren interessant at følge hovedpersonens vej videre frem i livet. Nu lidt ældre, og i gang med en uddannelse indenfor hæren.

I modsætning til etteren, så savnede jeg dog den konkrete kobling imellem hovedpersonens skyld og skamfølelse, og det liv hun var underlagt hos den svage moder og den decideret ustabile og grænseoverskridende stedfar.

I toeren fortsætter skyldfølelsen og skammen med at have sit tag i hovedpersonen – det står dog for mig som læser, ikke helt klart, hvorfor. Jeg forestiller mig, at den problematiske opvækst medvirker – det forstår man jo, når man har læst etteren. Derimod fremstår hovedpersonen egentlig ganske stærk i toeren, og i høj grad som en fandenivoldsk ung kvinde. Hvorfor bliver hun så ramt af tvivl i nogle situationer? Hvorimod hun i andre situationer, styrer kontrolleret og med fast hånd igennem dem – som f.eks. det udlevede seksualliv? I etteren gives der forklaringer på det spring imellem nervøsitet og fandenivoldskhed som hovedpersonen oplever (det spænd i hovedpersonens psyke er faktisk en del af det spændende i fortællingen – således også i toeren). De forklaringer mangler lidt i toeren...

Nå, hvorom alting er, så giver K. Schultz igen nogle overbevisende og spændende tidsbilleder. Hun runder på skønneste vis, nogle af de problematikker der på daværende tidspunkt, opstod, når kvinder skulle være en del af kamptropperne. Jeg synes det er befriende at høre om en kvinde, der er frigjort og selv vil bestemme over sin seksualitet – og gør det!

Det sårbare menneske, bag den stærke kvinde, giver mig som læser helt knuder i maven. Jeg føler med hende i skrøbeligheden, og sidder som læser og hepper på, at alting nok skal løse sig. Samtidig sidder jeg også med et spørgsmål på læberne om, hvorfor netop nogle bestemte hændelser, der beskrives i bogen, lader hovedpersonen bryde sammen. Tit, kan man ikke give en forklaring på den slags i det virkelige liv, men jeg synes litteraturen i det mindste skal forsøge…

En anden interessant ting, ved denne bogserie, er det åbenlyst selvbiografiske i fortællingen. Således hedder forfatteren og hovedpersonen begge Karen. Der lægges ikke skjul på, at de oplevelser der beskrives, er Karens (forfatterens) egne oplevelser. Som læser kan der selvsagt altid være en tvivl om, hvornår vi får fortalt med udgangspunkt i erindringer, og hvornår det er hukommelsen der er på spil. De to ting er ikke det samme! Det gør dog mindre, da det er en troværdig og overbevisende forfatterstemme. Forfatteren tager os med på et vue igennem et menneskes liv, og jeg glæder mig allerede til at følge med videre i serien om Karen, også på trods af de par kritiske bemærkninger ovenfor.

Jeg er stadig overbevist om kvaliteten i fortællingen, omend jeg ikke havde den samme følelse af at måtte læse fra ende til anden på blot én aften, som jeg havde i etteren.