Michael Næsted Nielsen – Ravnens tid – kongens trælle

Ravnens tid – kongens trælle, af Michael Næsted Nielsen

Titel: Ravnens tid – kongens trælle

Forlag: Forlaget Mellemgaard

Udgivelsesår: 2017

ISBN: 9788771905991

Antal sider: 86

 

Bagsideteksten:
Fremtiden for Sune på 14 år ser sort ud. Hans far, der er bonde i middelalderen, har meget stor gæld. Han må sælge Sune som træl for en storbonde for at blive af med sin gæld. Sune bliver grædende og ulykkelig efterladt hos storbonden, som klæder ham af og lænker ham nøgen ude i stalden i flere dage for at bryde hans modstand og trods. Sunes første møde med tilværelsen som træl bliver storbondens datter, Inge. Inge, som er forkælet og modbydelig mod ham. Sune finder dog en ven, Olaf, der lige som ham selv er træl. Sammen holder de modet oppe, selv om det er svært. Men en dag møder de uventet landets konge, der senere køber dem begge af storbonden. Sune ved ikke, om det er godt eller skidt, og pludselig er han selv i yderste livsfare. Skal Sune og Olaf være trælle resten af livet, eller er der en udvej?

Mads-Peder anmelder:
Jeg har modtaget anmeldereksemplar af Michael Næsted Nielsens Ravnens tid – kongens trælle og er endnu engang imponeret over den lethed, Michael tilsyneladende formidler sine fortællinger i. Jeg har tidligere læst og anmeldt Michael Næsted Nielsens Døden fra Milano. Min læseoplevelse er ligesom sidst, at forfatteren er en yderst dygtig forfatter-håndværker. Bogen er formidlet i et klart og letlæseligt sprog, hvilket blot understreger målgruppen af yngre læsere. Fremdriften i fortællingen er konsekvent og plottet er overskueligt, men samtidig spændende. Man læser i håbet om, at alting skal gå godt for hovedpersonen Sune.
Middelalderen får en stærk formidler i Michael Næsted Nielsen. Der træder detaljer frem, som måske ikke er alle bekendt. F.eks. at der stadig blev holdt trælle et godt stykke op i middelalderen. Samtidig får man et tidligt indblik i begyndelsen på det som senere bliver det feudale landbohierarki.
En anke, hvis man skal medtage en, er måske, at karaktererne er tillagt en ”nutidig” mentalitet eller forståelsesramme. Særligt kongen har en humanistisk forståelse af verden, som måske hører en langt senere tid til. Anken er dog kun et forsøg på at påpege, at det kan være enormt svært at lave historiske romaner, uden at konteksten i højere grad skriver sig ind i en nutid, end en fortid… 
Problemet med anken er også, at jeg jo ikke kan løbe fra, at jeg faktisk er en voksen læser og anmelder. Jeg tror ikke, at en ung læser vil overveje den nutidige forståelse i en datidig ramme. Jeg mener blot med dette, at romanen flot skildrer en levemæssig og materiel forskydning i livsvilkår fra middelalderen, contra hvad vi har i dag. Den underkender dog tildels den mentale forskydning i verdensopfattelse, der nok også er forekommet.
Michael Næsted Nielsen er en mester til ungdomsromaner. Jeg fortryder ganske enkelt, at jeg ikke er yngre og på den måde kunne få formidlet historie med den kyndige vejledning han besidder. Tak for en stærk læseoplevelse og må blot undskylde, at jeg også kommer til at læse med voksne øjne. 

En tanke om “Michael Næsted Nielsen – Ravnens tid – kongens trælle”

  1. Kære Mads-Peder 🙂 Tusind tak for den meget nuancerede og seriøse anmeldelse af min roman, Ravnens Tid. Det er en fornøjelse at blive anmeldt af en anmelder, der rent faktisk har god forstand på bøger og de læste medier 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.